Novosti

Muškatu momjanskom“ dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti

U organizaciji grada Buje, POU Buje, Udruge vinara ”Vino Momilianium’‘ te agencije PRemium Image predstavljena je oznaka izvornosti za vino Muškat momjanski 27. kolovoza 2015. u vinariji Kozlović u Momjanu.

Temeljem Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina, Ministarstvo poljoprivrede i turizma, dodijelilo je zaštićenu oznaku izvornosti za vino ”Muškat momjanski”, prvo vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti nakon ulaska Hrvatske u EU. Podsjetimo Udruga proizvođača Momjanskog mušakta ”Vino Momilianium” u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam iz Poreča, 2014. su godine izradili Specifikaciju kojom su zaštitili oznaku izvornosti i naziv ”Muškat momjanski”.

– Zahvaljujući iznimno pogodnom položaju i mikroklimi, kao i specifičnom materijalu muškata koji se tradicionalno koristi na Momjanštini, vino ”Muškat momjanski” je jedinstven na svijetu. Muškat momjanski je možda i najstariji brand Bujštine. Zato smo jako ponosni na dobivenu zaštićenu oznaku izvornosti za vino ”Muškat momjanski” – rekao je gradonačelnik Buja Edi Andreašić, dodajući kako su se prije otprilike dvije godine krenuli u dva projekta kojim bi ostvarili tu valorizaciju, a jučer su s ponosom predstavili rješenje Ministarstva poljoprivrede i turizma.

govornici

Postoje vjerovanja da su muškat bijeli na ovo područje donijeli seljaci iz Furlanije, talijanske regije, oko 1200. godine. Kroz stoljeća je srastao sa lokalnim brežuljcima, posebnostima klime i tla, te je postigao iznimnu kvalitetu. Također, postoje mnogi povijesni zapisi koji govore o uzgoju Muškata bijelog u Momjanu, o njegovoj vrhunskoj kvaliteti i utjecaju zemljopisnog područja na istu.

– Specifičnost čini i područje uzgoja Muškata momjanskog koje je definirano zaštićenom oznakom izvornosti, te pojedinosti koje se odnose na kakvoću i karakteristike vina koje su povezane zemljopisnim uvjetima – naglasio je Gianfranco Kozlović, predsjednik Udruge proizvođača Momjanskog muškata Vino Momilianum.

Muskat momjanski vina

– Definitivno je jasno da ne opstaju oni koji su najbolji, najveći ili najjači, opstaju oni koji su spremni za promjene, a to su proizvođači ”Muškata momjanskog” jer je ovo jedna od tih promjena. Želimo izvornost i želimo da budemo priznati unutar teritorija EU. Ovo je samo proizvod u čaši, boci, bačvi, ali s druge strane, on je dio nas i dio naše baštine. Mi živimo ono što je naše. Siguran sam da se ono što smo zajedno kreirali u Istri pokazalo da jedino vrhunska kvaliteta omogućava opstojnost i konkurentnost naše poljoprivrede, turizma i drugih sektora. Samo vrhunsko kvalitetni proizvodi mogu Europu držati visoko na konkurentnosti svjetskog gospodarstva, Prosječnost znači sigurno propadanje – rekao je Ivan Jakovčić, zastupnik Europskog parlamenta.

 

%d blogeri kao ovaj: