Novosti

Zaživio hvalevrijedan novitet u Novigradu

U novootvorenom Edukativnom parku djeca će učiti o zanimljivostima iz područja znanosti i prirode

U petak 18. veljače 2022. godine u Gradskoj vijećnici Grada Novigrada-Cittanova medijima je predstavljen projekt „WONDER-Child friendly destinations“ iz programa INTERREG ADRION u kojemu je Grad Novigrad-Cittanova jedan od partnera. Nakon niza istraživanja, anketa i radionica prikupljene su informacije i stavovi od strane djece i interesnih skupina iz kojih je proizašla i ideja za pilot aktivnost projekta – Edukativni park, koji je isti dan predstavljen i svečano otvoren. Svrha je parka edukacija djece iz područja poput fizike i biologije, a da se pritom koristi interaktivna oprema na otvorenom. Također, postavljena je nova dječja urbana oprema koja će postojeći park pretvoriti u dječji kutak u samom srcu starogradske jezgre. Iznimno je važno približiti znanost djeci, zainteresirati ih za učenje i zaštitu prirode jer u tome leži ključ njihove budućnosti, a edukativni park je mali doprinos Grada Novigrada-Cittanova na tom putu.

U Gradskoj vijećnici okupljenima su se obratili Anteo Milos, gradonačelnik grada Novigrada-Cittanova, Corinne Pozzecco, koordinatorica projekta u Gradu Novigrad-Cittanova i Vesna Ferenac, direktorica TZ Novigrad.

“Kontinuirano radimo na razvoju našeg grada i oplemenjivanju gradskih sadržaja, a pritom vodimo računa da su zastupljene sve generacije. Naši najmlađi su nam u vrhu prioriteta, i stoga je ideja da u samom srcu Novigrada nastane edukativni sadržaj prilagođen njima odmah naišla na plodno tlo. Veselim se što će se novigradska djeca, ali i svi mali posjetitelji koji nam dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, kao i iz brojnih drugih zemalja, odlično zabaviti u Edukativnom parku, a pritom i usvojiti mnoga korisna znanja.” – rekao je na predstavljanju projekta gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Nakon predstavljanja projekta WONDER svi prisutni su prošetali do obližnjeg Edukativnog parka na svečano otvorenje te kako bi iz prve ruke vidjeli na koji način funkcioniraju interaktivne sprave na otvorenom. Među njima je, primjerice, glazbena ograda koja se sastoji od 30 vertikalnih cijevi te predstavlja melodijski instrument. Zasigurno će izazvati oduševljenje među djecom, jer kada se batićem udari svaka cijev po redu, ograda zasvira čuvenu Beethovenovu Devetu simfoniju. Također, mogao se vidjeti i eksponat nazvan “Crtić vrtić” koji stvara iluziju pokretnih crtanih likova kroz korištenje brze izmjene statičnih animiranih slika, a te slike će zaživjeti kada se jednim pokretom zavrti cilindar u kojem su smještene. Ovaj će eksponat djeci, ali i odraslima, dati uvid u animaciju i optičku iluziju pokreta. Svakako valja spomenuti i iznimno zanimljivu “Spiralu adaptacije” kod koje je potrebno polako zavrtjeti disk, a ovisno o brzini vrtnje eksponat će davati dojam mijenjanja oblika te se činiti kao da je trodimenzionalan. Uz svaki eksponat stoji i edukativna tabla s uputstvima i informacijama na tri jezika kako bi i mladi posjetitelji mogli uživati u učenju.

Cilj pilot aktivnosti je potaknuti znatiželju kod djece, ali i odraslih, te na jednostavan i logičan način educirati i objasniti znanstvene pojmove. Edukativni park ujedno će vizualno obogatiti javne površine, stvoriti djelić grada posvećen djeci i osigurati potrebnu infrastrukturu, poput pitke vode. Nakon otvorenja parka uslijedila je edukativna radionica na temu zaštite prirode, koju su održali stručnjaci iz Znanstvenog centra Višnjan. Oni su također osmislili i dizajnirali edukativne postere na temu bioraznolikosti koje će mališani tijekom igre otkriti u kućicama postavljenim unutar parka.

Glavni cilj projekta WONDER je povećati atraktivnost i konkurentnost odredišta iz Jadransko-jonske regije zahvaljujući pristupu prilagođenom djeci. Projekt WONDER podržava nove turističke ponude upućene djeci i obiteljima kroz usvajanje transnacionalne mreže destinacija gradova prilagođenih djeci kroz održivost turističkog sektora koji se temelji na novim i inovativnim metodama sudjelovanja.

Glavni rezultati projekta bit će WONDER akcijski plan koji će obuhvatiti sva saznanja i dokumente nastale na razini partnerstva i predstavljati svojevrstan vodič za druge gradove na putu da postanu child-friendly destinacije, te WONDER transnacionalna mreža Child-friendly gradova na kojoj će se intenzivno raditi u narednom tijeku projekta.

“Novigrad je turistima jedno od omiljenijih mjesta na Istarskom poluotoku, poznat po svojoj ljepoti, ugodnosti boravka i zanimljivim sadržajima. Novigrad kao destinaciju za odmor biraju svi profili gostiju, a vrlo često nas posjećuju i obitelji s djecom, što je naročito vidljivo u ljetnim mjesecima, ali i za vrijeme školskih praznika u nama susjednim zemljama. Stoga uvijek podržavamo i promičemo sadržaje koji našim posjetiteljima oplemenjuju boravak u našem gradu i u vidu mnogobrojnih manifestacija namijenim upravo djeci i obiteljima, kao npr. Dječje maškare, Čarobni Novigrad, Kid’s days, biciklističke ture, filmske večeri, itd. Edukativni park za djecu svakako je jedan dodatan sadržaj koji će obogatiti boravak djece u našem gradu i vjerujemo da će oduševiti sve koji se u njemu zateknu tijekom šetnje, kako najmlađe, tako i odrasle.” – rekla je Vesna Ferenac, direktorica TZ Novigrad.

“U sklopu projekta WONDER proveli smo istraživanja, ankete, fokus grupe i različite radionice te angažirali i vanjske stručnjake, a kroz taj se proces izdvojila ideja ulaganja u edukativni park za djecu koji ima višestruku vrijednost, kako za naše sugrađane, tako i za sve posjetitelje, dionike u projektu, ali i Novigrad kao destinaciju. S ovim smo parkom istinski obogatili starogradsku jezgru, a djeci omogućili edukaciju na njima razumljiv i zanimljiv način.” – istaknula je Corinne Pozzecco, koordinatorica projekta u Gradu Novigrad-Cittanova.

Vodeći partner projekta WONDER je grad Fano (Italija), a partneri na projektu su, osim Grada Novigrada-Cittanova i Turistička organizacija Herceg-Novi (Crna Gora), grad Cervia (Italija) grad Velenje i Razvojni centar Novo Mesto (Slovenija), gradovi Zapadna Achaia i Preveza (Grčka), Opservatorij za dječja i prava mladih (Albanija) te Razvojna agencija Grada Dubrovnika (Hrvatska).

Trajanje projekta je 24 mjeseca, kroz financiranje  u okviru drugog prioriteta programa (2.1) „Održiva regija“ programa INTERREG ADRION. Budžet Grada Novigrada-Cittanova iznosi 154.330 eura, od čega 131.180,67 eura iz sredstava programa.

%d blogeri kao ovaj: