Novosti

Što učiniti po pitanju lažnog predstavljanja ili krađa identiteta na društvenim mrežama?

Kako se ponašati na Facebooku ako prepoznate da netko koristi (prikuplja ili obrađuje) tuđe osobne podatke ili podatke nekog proizvoda, usluge ili brenda.

Osim što to predstavlja povredu privatnosti (npr. otvaranje lažnog facebook profila, lažno predstavljanje) ujedno je i kazneno djelo za koje je predviđena i kazna zatvora do godinu dana (za osnovni oblik tog djela). – v. čl. 146. Kazneni zakon (NN:144/12)

Za one koji nisu znali to je kažnjiva radnja!

Zlouporabu tuđih osobnih podataka netko najčešće čini u svrhu nanošenja drugom štete (povreda ugleda i časti, povreda privatnosti) ili iz čistog neznanja.

Prema istraživanjima, Hrvata na Facebooku ima oko 1,5 milijuna, pa su stoga sve češći novi oblici kaznenih djela iz područja računalnog kriminaliteta. Ako primijete da je netko provalio u profil ili otvorio lažni profil, to možete prijaviti policiji ili Agenciji za zaštitu osobnih podataka čiji će vam djelatnici pružiti osnovnu pravnu pomoć.

pexels-photo-266246

Najveći broj kaznenih djela krađe identiteta učinjeno je pomoću računala i drugih elektronskih uređaja. Krađa identiteta može obuhvaćati krađu:
• brojeva platnih i kreditnih kartica
• putovnice
• imena
• adrese
• podataka iz vozačke dozvole
• podataka za prijavljivanje za ostale usluge

Važno je znati kako se ponašati na internetu. U slučaju da niste sigurni koja pravila vrijede u virtualnom svijetu svakako se educirajte i redovito pratite novosti o poslovanju i komuniciranju na internetu, pogotovo društvenim mrežama. Upišite tečajeve, on-line tečajeve ili PR školu, jedna preporuka je i škola LSPR

Sretno svima i budite informirani i educirani!

%d blogeri kao ovaj: