Novosti

Otvoren trodnevni ljetni Festival istarskog pršuta u Tinjanu

Napraviti nešto jednom je uspjeh, ponoviti to drugi put je navika, a učiniti to i treći put već je tradicija, pa je tinjanski ljetni Festival istarskog pršuta svojim u četvrtak otvorenim trećim izdanjem i nedvojbeno postao – tradicionalan.

Na svečanom otvorenju Festivala svima je srdačnu dobrodošlicu na ovom ponovnom ljetnom okupljanju u Tinjanu kao ‘općini istarskog pršuta’ poželio njezin načelnik Goran Hrvatin, a zamjenik županijskog pročelnika za poljoprivredu Gracijano Prekalj pohvalio je Tinjance i njihovu podršku proizvodnji i popularizaciji istarskog pršuta kao najvažnije regionalne gastronomske delicije.

Kulturno-umjetnički program vodila je Katarina Bratulić, a na podiju su se redali najmlađi glazbenici, plesači, mažoretkinje i članovi Kumpanije Kosirići iz Tinjana.

U ugodnom ambijentu parka uz zgradu tinjanske Općine pršute i druge svoje suhomesnate proizvode nude istarski pršutari: Antolović, Dujmović i Milohanić iz općine Tinjan, Franjul iz susjedne općine Sveti Petar u Šumi, pršutana Buršić iz Vodnjana te pršutana Tomaso iz Sv. Lovreča. Istarski pršutari na ovom Festivalu predstavljaju svoje pršute, među kojima su najbolji primjerci i nositelji europske Zaštićene oznake izvornosti (ZOI), uz druge tradicionalne istarske suhomesnate proizvode od svinjskog mesa: kobasice, zarebnjak, pancetu i vratinu.

Prevladavajući istarski štih ponude ovog Festivala dopunjavaju i obogaćuju gosti iz Dalmacije i Slavonije: pršutana Perajice iz Drniša predstavlja svoj čuveni drniški pršut te pečenicu, pancetu, kobasice, buđolu i sir iz Trilja, dok OPG Hrvoje Kraljik iz Belišća nudi reprezentativan izbor slavonskih suhomesnatih specijaliteta – kulen, kulenovu seku, slavonsku kobasicu, pečenicu, slaninu i čvarke, uz jednu svoju inovaciju: domaći salamu od divlje svinje i crne slavonske svinje.

Na Festivalu se predstavljaju i drugi istarski proizvođači, prvenstveno s delicijama koje se lijepo slažu s pršutom: svoje kozje sireve predstavlja OPG Fabris iz sela Faturi kraj Kringe, s miješanim kravlje-ovčjim sirom predstavlja se sirana Stancija Šantamarina obitelji Peršić iz Medulina; obitelj Pinezić iz Kringe predstavlja svoje nagrađivano maslinovo ulje, a lokalna vinarija Banko nudi lijep izbor svojih vina među kojima su i ona nagrađena Decanterovim medaljama.

Ponudu Festivala upotpunjuju slasne fritule, palačinke i sladoled, prirodni kozmetički proizvodi, svježe povrće, proizvodi od konoplje te suveniri a u večernjim satima kreće i glazbeni program. Prvog dana Festivala tako je nastupio akustični duo Little whisper, u petak nastupaju Laguna band i 2BMB band, a u subotu Alen Vitasović i Alfa time band.

Tijekom cijelog dana za posjete i degustacije otvorena je i tinjanska Kuća istarskog pršuta, a Festival je otvoren još danas (u petak) i sutra (u subotu) od 18 sati do kasno u noć. Dobro nam došli i dobar tek!

Foto: Sebastijan Skoko

%d blogeri kao ovaj: