Novosti

Viva Vino u Vižinadi – hodanje kroz vinograde 4. lipnja

Proljeće i pad sustava epidemioloških mjera zbog korone donijeli su nam, uz ostale lijepe stvari, i poplavu izgleda sve popularnijih wine & walk manifestacija, kojima se od ove godine pridružuje i jedan takav u Vižinadi. Ovaj je događaj simpatično nazvan Viva Vino Vižinada, dakle trostruko V, odnosno VVV, pa će ga se po nazivu lako razlikovati od drugih sličnih događaja, a zakazan je za subotu 4. lipnja 2022. godine.

Vižinada je općina s najviše vinarija i vinograda po glavi stanovnika u Istri: računa se da tu raste više od milijun čokota vinove loze, od kojih svoja nadaleko poznata vina proizvodi čak 14 lokalnih vinarija, a na području Vižinade svoje vinograde, iz kojih također dolaze neka od njenih najcjenjenijih vina, ima i najveća istarska vinarska tvrtka Agrolaguna iz Poreča. S ovog područja dolaze neka od najnagrađivanijih istarskih vina ikada. Uz ostalo, četiri platinaste medalje na ovogodišnjoj Vinistri osvojili su malvazija vinarija Marijan Arman i Bruno Ferenac, te malvazija i muškat vinarije Pilato, a vrlo friška vijest je da je vinarija Pilato za ista ta dva vina dobila i srebrnu medalju (uz najbolje ocjene među svim hrvatskih vinima) na ocjenjivanju International Wine Challenge u Londonu. Stoga, kada se na ovom vinskom pohodu od višesatnog hodanja budemo osvježavali vinima vižinadskih vinara, znajmo da u čašama imamo svjetsku klasu!

Na desetkilometarskoj stazi bit će postavljeno pet okrjepnih postaja odnosno štaciona, a na svakoj od njih predstavljat će se po dva vinara vižinadskog područja i po jedan ugostitelj. Vinarije uključene u prvi vižinadski Viva Vino doživljaj su Franc Arman, Marijan Arman, Deklić, Bruno Ferenac, Giulio Ferenac, Geržinić, Pilato, Marino Rossi, Pino Rossi i Sosich. Iz ovog popisa vidi se i još jedna vižinadeška vinska zanimljivosti – u Vižinadi ima najviše „parova”, vinarija koje dijele isto prezime, pa ih zato navodimo i po imenima, jer imamo dva Armana, dva Ferenca i dva Rossija!

Okrjepu nude također dobro poznate konobe, restorani i agroturizmi: agroturizam Selo Mekiši, konoba Jadruhi, gostionica Užanca te gostujući restoran Telor iz Funtane, a posebno iznenađenje priprema Slatka Istra, tradicionalna manifestacija na kojoj se u Vižinadi sredinom kolovoza predstavljaju i nagrađuju najbolji tradicijski kolači iz cijele Istre. Okrjepne postaje nazvane su, vrlo prigodno, štacioni, a evo kakve su krasote raspoređene u ponudi svih pet štaciona.

Prvi štacion slijedi već kilometar nakon starta, a na njemu se predstavljaju vinarije Bruno Ferenac i Giulio Ferenac, te agroturizam Selo Mekiši izborom suhomesnatih proizvoda iz vlastite proizvodnje. Do drugog štaciona zatim treba hodati malo više od kilometar i pol, a tamo će vas dočekati vinarije Sosich i Deklić, te konoba Jadruhi koja će ponuditi salatu od hobotnice.

Malo manje od dva kilometra trebat će zatim prehodati da bi se došlo do trećeg štaciona, gdje vas očekuju vinarije Franc Arman i Pilato, te gostionica Užanca koja će možda već malo umorne hodače ponuditi maneštrom s bobićima. Do sljedećeg, dakle četvrtog štaciona, hoda se još malo više od kilometra, a tamo su domaćini vinarije Marijan Arman i Geržinić, te restoran Telor koji nudi hladnu salatu od pašte. Slijedi opet malo duža dionica od 1,7 kilometara do petog štaciona gdje će se kušati vina vinarija Marina Rossija i Pina Rossija, uz tradicionalne istarske kolače u ponudi Slatke Istre.Natrag prema startu hoda se još 1,7 kilometara, a na završnoj postaju organizatori najavljuju završni party uz živu glazbu, dodatnu eno-gastro ponudu i još poneka iznenađenja.

Na pješačenje se polazi u organiziranim grupama svakih pola sata od 9.30 do 12 sati s trga ispred zgrade Općine Vižinada, a na istom mjestu je i cilj. Kotizacija iznosi 350 kuna po osobi za što se dobiva vinska čaša, torbica za čašu, šešir, kartu staze, bočicu vode, i bon za konzumaciju vina i hrane na pet štaciona. Za sudjelovanje na prvom vižinadskom Viva Vino pohodu treba se prijaviti preko on-line obrasca, kotizaciju treba uplatiti nakon prijave, a rok za prijavu je 27. svibnja. Detalji i novosti o pohodu mogu se pratiti na facebook stranici Viva Vino Vižinada. Vidimo se!

Tekst: Davor Šišović, Bookaleta.com

%d blogeri kao ovaj: