Novosti

Početak jeseni obilježilo 26. izdanje Rekreativnog bicklističkog maratona Parenzana

Više od 600 sudionika, biciklista i pješaka, provelo je nedjelju 24. rujna na 26. izdanju Rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana koji je još jednom pokazao zašto je mnogima bio i ostao najomiljenije događanje sa sportskim predznakom u turističkoj posezoni.

Naša agencija je promovirala događaj i najavu na stranicama Facebook i Instagram TZ Vižinada te admnistrirala stranice tijekom događaja, a također pisali smo najave i priopćenja za medije.

Na maraton su došli zaljubljenici u rekreaciju iz cijele Istre i Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke među kojima su bili i gosti iz prijateljske općine Bernbeuren u Bavarskoj. Sudionicima se pridružila čak i ekipa iz Amerike. Događanje su na glavnom trgu u Vižinadi otvorili mališani iz dječjeg vrtića Vižinada koji su na utrci “Mini Parenzana” prezentirali svoja umijeća bicikliranja te za njih dobili prigodne medalje.

Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac službeno je otvorio maraton koji je startao u centru Vižinade, a biciklisti i pješaci uputili su se svojim rutama nakon čuvenog i dobro poznatog znaka početka koji već 26 godina daje Zvonimir Blažević Zvonko.

Ove godine zbog izmjene ture nije bilo natjecateljskog dijela, a biciklistička asfaltirana trasa duž Parenzane duga 48 kilometara tradicionalno je povela sudionike kroz nenadmašne ljepote Istre – Vižinada (start) – Tićan – Žužići – Rapavel – Muntrilj – Sv. Ivan – Radovani – Bačva – Žikovići – Kosinožići – Nova Vas – jama Baredine (okrjepa) – Gedići – Labinci – Markovac – Baškoti – Lašići – Vižinada (cilj).

Za ljubitelje hodanja osmišljena je pješačka tura koja je također startala u Vižinadi, bila je duga deset kilometara, a čak ni kiša nije spriječila entuzijastične hodače da u odličnom raspoloženju odrade svoju rutu.

– Doista smo sretni što se Parenzana održava ovako dugi niz godina. Zbog lošijeg vremena broj sudionika nam je malo manji od očekivanog, ali smo ipak zadovoljni odazivom i hvala svima koji su se prijavili. Ujedno hvala našim volonterima kojih je bilo stotinjak, svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji, i svim sponzorima bez kojih događanje ne bi bilo moguće upriličiti u ovakvom obimu – rekla je Lidija Brdarić, direktorica TZ-a Općine Vižinada dodajući da su događanja poput Parenzane velika motivacija ljudima da provedu dan u zdravim aktivnostima, osobito u periodu turističke posezone.

Poznato je da je općenito cilj ovog rekreativnog događanja produljenje turističke sezone, i želja je pokazati da Istra itekako ima što za ponuditi i van ljetnih mjeseci. Ujedno, maraton za cilj ima valorizirati i promovirati prirodne i druge resurse Vižinade i Istre, a osobito trasu nekadašnje željezničke pruge Parenzana koja je svojedobno, u nekim davnim vremenima, bila okosnica života domaćeg stanovništva.

Photo: Sebastijan Skoko

%d blogeri kao ovaj: