Novosti

Marušići u znaku tradicijskog plesa i glazbe

01. i 02.07 2017.  u Marušićima se plesalo i sviralo, sve u znaku tradicije na manifestacijama ‘‘Tanac na Tavolac’’ i ‘‘Pišćaci i gunjci’’ koje su se održale u Marušićima 1 i 2. srpnja 2017. u organizaciji KUŠD “Bratstvo” iz Marušića, MO Marušići, POU Buje i TZ Buje.


Prvi dan na TANAC NA TAVOLAC plesna radionica okupila je veliki broj zainteresiranih polaznika koji su tijekom dana uz stručno vođenje Koviljke Marečić i Branimira Šajine učili plesati polke, mazurke, cotiće, valcere u šaltine uz živu muziku i pratnju Daria Marušića i prijatelja. Radionici su se pridružili i gosti iz Italije, Slovenije i drugih krajeva Istre koji su svojom izvođačkom kvalitetom doprinijeli radionici.
Tanac na tavolac je plesni događaj, plesnjak koji je bio vrlo raširen na zabavama i sajmovima u sjevernoj Istri sredinom dvadesetog stoljeća. Ova manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije ovih područja te kao rekonstrukcije jednog takvog događaja.
Polaznici radionice su na tavolacu, plesnom podiju koji je za ovu prigodu sagrađen od drvenog poda otplesali naučene plesove, a pridružili su im se i prisutni gosti u Marušićima.
Ples se nastavio i uz iznenađenje manifestacije kada je nastupila etno skupina Veja iz Pazina koja se bavi istraživanjm istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenje iste u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Svojim nastupom u Marušićima dodatno su označili važnost čuvanja tradicije.

DSC_0872
Gosti su u ova dva dana mogli pogledati izložbu Ottavia Štokovca Rapatočkog – izložba nastala je iz potrebe da mu se kao velikom obrtniku i graditelju glazbala oda priznanje, da ga se prisjete oni koji su ga poznavali i upoznaju oni koji nisu imali tu čast. Čovjek, glazbenik, umjetnik – pojmovi su koji objedinjuju bit i ljepotu njegove osobnosti. Organizirana je i edukativna radionica  „Upoznajmo Bajs“ u suradnji s Muzejem drvenih glazbala „MuBajs“ iz Završja, koju je vodio Walter Macovaz.

DSC_0882

Drugi dan održao se 12. MEĐUNARODNI SUSRET MALIH SASTAVA TRADICIONALNE GLAZBE Pišćaci i gunjci, susret malih sastava tradicionalne glazbe održava se ispred Doma kulture u Marušićima, a ove godine sudjelovalo je šesnaest sastava iz Istre, Slovenije i Italije.

Gunci-gunjci“ i/ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. stoljeću. Ova vrsta glazbe tradicionalno je raširena uglavnom na području središnje i sjeverozapade Istre (Bujština, Buzeština, Pazinština, Slovenski dio Istre). Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća prisustvom sve većeg broja putujućih svirača.

DSC_1008
Hrvatsko kulturno društvo “ISTRA” iz Pirana iz Slovenije začinilo je svojim nastupom završetak manifestacije koja se nastavila uz glazbu i ples još dugo u noć uz podršku mještana na njihovim glazbalima.

DSC_1042

Organizatori KUŠD “Bratstvo “ iz Marušića ove godine slavi sedamdeset godina postojanja i u sklopu ove proslave organizirao se i dodatni program koji je okupio brojne sudionike. Održala se sveta misa kod crkvice sv. Petra u Sorbaru, boćarski turnir, malonogometni turnir i po prvi puta održao se i Bike tour Marušići sa pedesetak sudinika u organizaciji MO Marušići i TZ Buje.
Ovogodišnje manifestacije financijski su podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska županija, Upravni odjel za kulturu.

%d blogeri kao ovaj: