Novosti

Dani grožđa u Bujama

Buje je slavilo tri dana tradicionalne Dane grožđa, oko šest tisuća ljudi uživalo je u slavlju, druženju, pjesmi i plesu, a mi smo i ove godine sa zadovoljstvom radili promociju cijelog događaja.

Jedno od najstarijih slavlja u Istri, već sto jedanaest godina u Bujama, u svojim počecima, fešta je tek simbolično označavala početak berbe grožđa, dok je danas to velika proslava sa šarolikim programom. Evo kako su protekla tri dana slavlja.

Vinska šetnja

U četvrtak 15. rujna je započela fešta s natjecanjem u pravljenju kolača od grožđa u konobi Borik. A službeni dio je započeo je 16. rujna, talijanska OŠ “Edmondo de Amicis” Buje po osmi puta organizirala je dječji ex-tempore s temom: “Buie, finestra su…”, a tehnika je bila slobodna. Osim učenika njihove škole, sudjelovali su i učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Mate Balote iz Buja, TOŠ iz Novigrada, TOŠ iz Umaga, kao i predškolarci talijanskog i hrvatskog vrtića iz Buja i Momjana.

Na jesenskom gospodarskom sajmu izlagalo je 30-tak izlagača gdje su se moglo kupiti zanimljivi autohtoni proizvodi iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Tradicionalnu vinsku šetnju, degustacije vina po kantinama predvodila je limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, šetnja je krenula iz Gradske galerije Orsola gdje je otvorena izložba “Korijeni”, autori Livio Zoppolato i Elsa Delise koja se može pogledati do 1.10. Degustacija se nastavila po kantinama lokalnih vinara, među kojim su Franković i Celega sa svojim podrumima koji su kao pravi domaćini primili goste šetaće.

Istria folk fest, međunarodni folklorni festival koji se po prvi puta održava u Bujama, održao se u kino dvorani POU Buje. Organizatori Udruga Hrvatski folklorni festivali iz Zagreba okupili su goste iz Finske, Estonije, te folklorne grupe HKD Istra iz Pirana, Folklornu grupu Umag i KUD Sv. Ante Buje, a Ženska vokalna skupina “ROMANSA” iz Buja sa svojim nastupom otvorila je ovaj prekrasni festival koji je ovom prigodom vodio Gracian Čop na nekoliko stranih jezika.

Za mlađu publiku zabava se nastavila na Trgu J.B. Tita u Bujama uz bendove Acoustic Wave i Uptown Gang do dugo u noć.

Zabranjeno pušenje nakon godinu dana ponovo u Istri u Bujama

Subotu 17. rujna obilježela su brojna sportska događanja, unatoč najavljenoj kiši i nevremenu ipak je vrijeme poslužilo tako da se uspješno održala i nezaobilazna Balinjerada na kojoj je sudjelovalo dvadesetak balinjera na zanimljivim ručno izrađenim i prigodno ukrašenim karetima. Otvorena je izložba fotografija “Dani grožđa u sjećanjima” u Zajednici talijana, fotografije vraćaju u prošlost i sjećaju nas kako su izgledale davno održane fešta od grožđa u Bujama.

Zabavu u subotnjoj noći zagrijali su Tara & Timetravelers koji su sjajno uveli publiku u dugoočekivani koncert Zabranjenog pušenja koji su uspjeli privući veliki broj ljubitelja ove glazbe na Trg J.B.Tita u Buje.

Na trgu Slobode nešto starija publika je mogla uživati u koncertu mješovitog zbora “Jubilate” iz Padove uz prekrasan svjetleći nastup glumice Rosanne Bubola koja je nastupila u haljini IRdesign, a uz pomoć članova speleološkog društva iz Buja. Puštali su se lampioni čija prodaja je išla za pomoć Centar za inkluziju u Bujama. Mnogi su zaplesali uz Bukaleta bend u zabavnom dijelu do kasno u noć.

Bakhov dvor i trka magaraca

U nedjelju 18. rujna posjetitelji su mogli uživati u centralnom događaju ovogodišnje proslave, a to je Bakhov dvor koji je krenuo popodne s povorkom u kojoj su zastavonoše predstavile vinare s vinogradima na području Buja (Brajko, Celega, Clai, Degrassi, Franković, Gambaletto, Kabola, Kozlović, Prelac, Sinković, Veralda, Vino Veritas i Vorić) Tovari s brentama punim grožđa i ovaj put su bili atrakcija za sve goste u trci u kojoj su pokazali svoju brzinu, ali neki magarci i tromost. Povorku su predvodili limena glazba ZT Buje te članice plesne skupine Blue dream, povorka je završila na trgu J.B. Tita u Bujama koji je za tu prigodu zadobio ime Bakhov dvor. Plesni nastup djevojaka iz skupine Blue dream dočarao Bakhov dvor na jedinstveni način. Glumica Rosanna Bubola, za ovu priliku “vinska mušica”, upriličila je posjetiteljima doživljaj gaženja grožđa, kako je to nekada izgledalo kada se na starinski način prije stotinu i više godina proizvodila Mištela, tradicionalno bujsko vino.

Humanitarna prodaja velike krostate s 2016 bobica grožđa održala se prije tombole, koju tradicionalno izrađuje slastičarka Dragica Lukin, a ove godine bila je popraćena nastupom Miss Hrvatske Angelice Zacchigna & Bernarda Udovičića, a pomoć se prikupljala za Centar za inkluziju iz Buja te posebno odjeljenje OŠ Mate Balote iz Buja te je prikupljeno 3.286,50 kn.

Tradicionalna tombola

tombola-1

Tradicionalna tombola okupila je rekordan broj posjetitelja ispunivši cijeli trg u Bujama, voditelji izvlačenja Goran Grif i Rosanna Bubola imali su pomoć dječaka Kevina, a veliku nagradu glavnu tombolu od 20.000 kuna osvojila je Ingrid Ann-Marie iz Švedske.

Osim osvojene tombole, svih pet brojeva u jednom redu – Cinquinu, imala je Martina Kološ iz Buja, te je osvojila 5.000 kuna, dok je Quaternu od 2.000 kn osvojila Aleksandra Civitan iz Buja, a Tombolin od 1.000 kn su podijelili Endi Černac iz Marušića i Fatima Lulić iz Buja.

Sve popularniji i sjajni bend iz Pule The Night express zabavili su sve prisutne do kasno u noć.

Osim ovih zabavnih programa tijekom tri dana manifestacije održala su razna sportska i rekreativna događanja, organizatori Turistička zjednica grad Buje i Pučko otvoreno učilište Buje se zahvaljuju svima koji su omogućili ovogodišnju proslavu,svim izvođačima i sudionicima, sponzorima, partnerima, medijima te volonterima koji su doprinjeli pozitivnom energijom i željom da se ovake fešte održe i nastave.

%d blogeri kao ovaj: