Novosti

110. bujska fešta posvećena berbi grožđa i plodovima jeseni

U tri dana fešte od grožđa, Buje je posjetilo oko šest tisuća ljudi koji su uživali u slavlju, druženju, pjesmi i plesu. Evo kako su protekla tri festivalska dana. Cjelokupna promocija proslave i podrška organizaciji – Premium Image!

Vinska šetnja

U petak 18. rujna krenula je fešta od grožđa u Bujama, ujutro je započela Dječjim ex-tempore gdje su sudjelovala djeca iz osnovnih škola i vrtića. Nagrađeni su za treći i četvrti razredi TOŠ Edmondo De Amicis, OŠ Mate Balota, TOŠ Novigrad-Cittanova, TOŠ Galileo Galilei Umag, OŠ Sečovlje iz Slovenije. Na jesenskom gospodarskom sajmu izlagalo je 30-tak izlagača gdje su se moglo kupiti zanimljivi autohtoni proizvodi iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Među njima su izlagali gosti iz Iloka te iz iz Kopra, Slovenije sa svojim vinima.

U zabavno dijelu prigodno nazvanom 110 nota Buja nastupili su klapa Speranca, muška klapa Kornarija, OŠ Mate Balota iz Buja plesom točkom, roditelji djece koji su izveli svoj zanimljivi ples, Zajednica talijana sa svojom plesnom skupinom i KUD Sv. Anto iz Buja.

Tradicionalnu vinsku šetnju, degustacije vina po kantinama predvodila je limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, a dodatno su zabavu začinili i tamburaši iz Zagorja, Vinski brati. Fešta se nastavila u noć uz Dj-ja Lamagliaverde i Dj Duba party.

12000952_1632000573729272_2299430254322140665_o

Tradicionalne šaljive igre vratile duh tradicije

Subotu 19. rujna su obilježile tradicionalne šaljive igre za koje su se bujski volonteri pripremali danima, mladi entuzijasti u želji da vrate duh tradicije obilježili su ovaj dio Dana grožđa. Ekipirani u nekoliko grupa prvu nagradu su uzeli ekipa Malvazije, drugu Bujski pijanci, treću ekipa San Antonio i četvrto mjesto u šaljivim igrama zauzeli su ekipa Seljaka koji su ujedno i dobili najveću, glavnu nagradu!

Nazaobilazna je bila i Balinjerada koja se po drugi puta održala u Bujama. Na njoj je sudjelovalo dvadesetak balinjera na zanimljivim ručno izrađenim i prigodno ukrašenim karetima.

Zabavu u subotnjoj noći su zagrijali mladi rock bendovi iz Buja Apollo 13, Arya, Uptown Gang, Antemaja i poznati buježi ITD bend.

Gaženje grožđa

IMG_0632U nedjelju 20. rujna posjetitelji su mogli pogledati izložene oldtimere u Istarskoj ulici, a centralni događaj ovogodišnje proslave svakako je Bakhov dvor koji je krenuo popodne s povorkom koja je okupila vinare s vinogradima na području Buja (Brajko, Celega, Clai, Degrassi, Franković, Gambaletto, Kabola, Kozlović, Prelac, Sinković, Veralda, Vino Veritas i Vorić), a vukli su ih boškarini i tovari s brentama punim grožđa, plugovima i starinskim alatima za obradu vinove loze. Povorku su predvodili gosti iz Trsta banda Berimbau te limena glazba ZT Buje uz podršku bujskih škola i vrtića. Povorka je završila na trgu J.B. Tita u Bujama koji je za tu prigodu zadobio ime Bakhov dvor.

U pripremljenim bačvama punim grožđa lokalnih vinara, kao nekada, bosonoge djevojke iz plesne skupine Blue dream gazile su grožđe i time pokazale kako se na starinski način prije stotinu i više godina proizvodilaMištela, tradicionalno bujsko vino. Na Bakhovom dvoru ulogu Boga vina Bakha ove godine imao je glumac iz INK Pula Valter Roša koji je nastupio uz podršku bujske glumice Rosanne Bubola.

 

Novitet Wine Point i tradicionalna tombola

Ovogodišnji novitet Dana grožđa je Wine Point gdje su se mogla kupiti i degustirati vina bujskih vinara, posjetitelji su pokazali veliki interes posjete ovom point-u tijekom tri dana fešte.

Tradicionalna tombola okupila je veliki broj posjetitelja ispunivši cijeli trg u Bujama, voditelji izvlačenja Goran Grif i Rosanna Bubola imali su pomoć dječaka Rajana, a veliku nagradu glavnu tombolu od 20.000 kuna osvojio je talijan iz Gorizie Marino Scherti.

Osim osvojene tombole, svih pet brojeva u jednom redu – Cinquinu, imao je Đino Čirkota iz Kalganije, Buje te je osvojio 5.000 kuna, dok je Quaternu od 2.000 kn osvojio Manuel Juričić iz Savudrije, a Tombolin od 1.000 kn su podijelile Sabina Mojzeš i Zara Geshi iz Buja.

Humanitarna krostata

Humanitarna krostata koju je pripremila Dragica Lukin slastičarka iz Umaga od 2015 bobica prodavala se i ove godine za Centar za inkluziju i djecu s posebnim potrebama OŠ Mate Balote Buje, a prikupljeno je 3.956 kuna. Posjetitelji su uz kupljenu krostatu dobili i čašu vina.

IMG_0732Vrhunac fešte od grožđa bili su gosti iz Trsta banda Berimbau i sve popularniji bend iz Pule The Night express uz koje je fešta trajala do kasno u noć.

Osim ovih zabavnih programa tijekom tri dana manifestacije održala su razna sportska i rekreativna događanja, izložbe dječjih radova, sajam antikviteta i Jesenski gospodarski sajam.

%d blogeri kao ovaj: