Novosti

Otvoren je 16. Internacionalni sajam pršuta, još u subotu i nedjelju možete kušati najbolje europske pršute

Četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore okupilo se na 16. izdanju Internacionalnog sajma pršuta, koji je u petak otvoren u Tinjanu.  Počelo je tradicionalnim službenim otvaranjem, dodjelom priznanja, nastupima Kumpanije kosirići, mažoretkinja… Završio je prvi dan odličnim koncertom Prljavog kazališta.

Još u subotu i nedjelju  posjetitelji sajma moći će kušati najbolje europske pršute, ali i niz drugih proizvoda. Već prvog dana sajma u Tinjan su stigli brojni posjetitelji ISAP-a iz Hrvatske, ali i susjednih Slovenije i Italije, pršut se rezao, stolovi su bili puni. Proizvođači pršuta trudili su se privući pozornost potencijalnih kupaca svojih proizvoda.

Tijekom jučerašnjeg otvaranja ustvrdivši kako je riječ o manifestaciji koja podsjeća na bogatstvo istarske gastronomske i kulturne baštine, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta te izaslanica predsjednika Vlade Monika Udovičić rekla je kako Hrvatska ima 48 poljoprivrednih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Time se, dodala je, Hrvatska prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda nalazi na visokom sedmom mjestu među državama članicama EU-a.Zaštićeni proizvodi poput istarskog pršuta, mesa boškarina, istarskog ovčjeg sira i meda, ključni su za očuvanje identiteta i jačanje turizma i gastronomske ponude. Oni doprinose povezivanju lokalnih zajednica s turistima, otvaraju nova tržišta i predstavljaju temelj održivog razvoja, rekla je Udovičić. Dodala je kako u današnje vrijeme, kada je prehrambena sigurnost od iznimne važnosti, lokalni održivi proizvodi igraju ključnu ulogu.

Pročelnik odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan kazao je kako se općina Tinjan i zahvaljujući ovom sajmu promovirala u centar izvrsnosti istarskih poljoprivrednih proizvoda, a upravo je istarski pršut najvrjedniji proizvod. Drugi motiv dolaska u Istarsku županiju, iza sunca i mora je upravo eno gastronomija i na to smo iznimno ponosni. Među svim proizvodima koji su vrhunski kao što je istarski bijeli tartuf, vrhunska vina, maslinova ulja koja imaju svjetsku kvalitetu, pršut je zauzeo svoje mjesto, a Tinjan mu je dao dostojnu manifestaciju i Hižu istarskog pršuta, poručio je Pinzan.

Načelnik Tinjana Goran Hrvatin, kazao je kako su ISAP i pršut postali dio identiteta ove općine. Hrvatin je pohvalio i entuzijazam svih ljudi koji rade na pripremi sajma, jer bez njih kazao je teško da bi ova manifestacija mogla opstati. Hrvatinu je ovo deseti sajam na funkciji načelnika i mišljenja je da se sav uloženi trud isplati, jer eto općina kojoj je na čelu postala je prava gastronomska oaza. Citirao je i stihove glazbene grupe Dalmatino “ja u obe ruke čvrsto držin konce, jer za sve šta vaja moraš imat force”. Ove riječi nose snažnu poruku o važnosti, predanosti i trudu u svemu što radimo. Držati konce u rukama znači preuzeti odgovornost i usmjeriti vlastite napore prema ostvarenju ciljeva. U našem slučaju to je očuvanje tradicije, podizanje Općine Tinjan kao gastronomske oaze i podizanje kvalitete sajma, kazao je Hrvatin.

Sajam je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je obišao sve pršutare i s njima se nakratko zaustavio u razgovoru. Kušao je i pršute i druge proizvode. Slikao se i družio s posjetiteljima ISAP-a, ali nije davao izjave.

U poslijepodnevnim satima ISAP je posjetila američka veleposlanica  u našoj zemlji Nathalie Rayes, u pratnji načelnika Tinjana Gorana Hrvatina obišla je štandove i uživala u pršutu i drugim domaćim proizvodima. Veleposlanica se rado  fotografirala sa posjetiteljima sajma i, svakome s kim se fotografirala poklonila je mali magnetski privjesak sa zastavama SAD-a i Hrvatske.

Pršute je kao i svake godine ocjenjivala Udruga senzornih analitičara Gustus, koja je potom proglasila najbolje po kategorijama, a šampionom ovogodišnjeg sajma proglašena  je tinjanska Pršutana Antolović s dvadesetogodišnjom tradicijom proizvodnje pršuta u Bašićima. Antolovićev pršut ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Priznanje je u ime obitelji preuzeo Matija Antolović.

Ove je godine na ocjenjivanje dostavljeno čak 39 uzoraka pršuta. Po  riječima Blanke Sinčić Pulić, predsjednice ocjenjivačkog suda svi su pršuti vrlo kvalitetni.

Šampionske naslove osvojili su, u kategoriji dalmatinskog pršuta Smjeli d.o.o., u kategoriji nedimljenog pršuta vodnjanska Pršutarna i stancija Buršić, u kategoriji dimljenog pršuta Drniška tradicija d.o.o. te u međunarodnoj kategoriji Eko BAR d.o.o..

Zlatne medalje odlučili su senzorni analitičari dodijeliti, u kategoriji istarskog pršuta pršutanama Tomaso, Daniele, Buršić, Pisinium d.o.o, Dujmović, Mekiši, Jelenić i Milohanić.

U kategoriji dalmatinskih pršuta zlato je dobila pršutana Voštane d.o.o., u kategoriji drniških pršuta pršutana M.T. O. Mrki i Bel Cro Trade.  U kategoriji krčkih pršuta sa zlatnom medaljom na svoj su otok otišli vlasnici Mesnice-Market-Prerade mesa Žužić, u kategoriji nedimljenih pršuta pršutane Mekiši i Tomaso, u kategoriji dimljenih pršuta pršutarne Perajica, Aria, Nira d.o.o., Euro Delikatese d.o.o.,, a u međunarodnoj kategoriji Prosciuttificio Conti, Distribuciones del Jamon Cereso s.l., Montstate d.o.o., Interproduct d.o.o., Pega Export s.l. i MIJ d.o.o…

Inače, u Tinjanu vjeruju da je baš ISAP doprinio tome da se proizvodnja pršuta ne samo u Istri, već i u cijeloj Hrvatskoj standardizirala, a kvaliteta proizvoda podigla. Kao mjesto susreta pršutara ISAP je puno doprinio njihovim druženjima i razmjenama iskustava.

Ovog vikenda  Tinjan neće biti samo gastronomska već i oaza zabave, sportskih nadmetanja, koncerata i prije svega dobre pozitivne atmosfere i druženja. U subotu u Tinjan stiže Maja Šuput, a posljednje večeri u nedjelju slovenski Mabo King. Tijekom dana još desetak bandova svira za sve koji do ISAP-a svrate.

Sajam se u subotu i nedjelju otvara u 11 sati. Iz programa izdvojim memorijalni pljočkarski turnir, potom otvorenje nove streljane u Picuparima, gdje će biti  i natjecanje u gađanju glinenih golubova. Tijekom vikenda bit će održano pješačenje za velike i male, radionica u pripremi tradicionalnih slatkiša, cornhole turnir, biciklijada…

Danas u subotu će se u Domu mladih Tinjan održati edukativna radionica “Masterclass s Gustusom – rezač pršuta” u organizaciji Udruge senzornih analitičara Gustus. I u subotu i nedjelju u Domu mladih Tinjan bit će organizirana vođena degustacija “Pršut i vino” u organizaciji Udruge Gustus.

Subota i nedjelja dva su dana kada ljubitelji pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda imaju prigodu svratiti do Tinjana. Tinjan će sve dočekati s veseljem.

Agencija Premium Image grafički je oblikovala i pripremala materijale za tisak, za on line promociju, bannere, za objave na društvenim mrežama, bilboarde, plakate, brošure, letke. Također smo vodili on line kampanju i oglašavanje za cijeli ISAP, društvene mreže događaja i Općine Tinjan te web stranicu Općine Tinjan.

Fotografije: Sebastijan Skoko

%d blogeri kao ovaj: